Glimsin talomuseolla viime viikonloppuna järjestetty keskiaikainen käsityö- ja markkinatapahtuma oli varsin hieno kokemus. Kaksi päivää hyvässä seurassa käsitöitä tehden, mikä sen hienompaa. Sukuakin piipahti paikalla, ja tapahtuman tunnelma tempaisi mukaansa myös viiden kuukauden ikäisen siskonpojan joka hymyili leveästi kaikelle näkemälleen.

Tein matkaevääksi kahdensorttista leipää. Taas kerran reseptit syntyivät niitä tehdessä, mutta vaikka leivälle ihmisen perusravintona asetettiin sosiaalisia ja uskonnollisia merkityksiä, se on perusteiltaan silti melko muuttumaton. Leipä on leipä on leipä.

Markkinaleipä No I

  • Puolisen litraa vettä
  • 1 pss kuivahiivaa (tai puolikas kimpale tuoretta)
  • puoli desiä siirappia
  • puoli ruokalusikkaa suolaa
  • n. 40 g mantelirouhetta
  • n. 40 g hasselpähkinärouhetta
  • 1 1/2 dl ruishiutaleita
  • vehnäjauhoja

Vesi, siirappi, suola, pähkinä- ja mantelirouhe ja ruishiutaleet sekoitetaan keskenään (ja tuore hiiva jos sitä käyttää), ja annetaan hiutaleiden liota 10-15 minuuttia. Lisätään tarpeeksi jauhoja, että taikinasta tulee kimmoisa ja reunoilta irtoava. Kuivahiiva laitetaan jauhojen joukossa taikinaan. Annetaan nousta parisenkymmentä minuuttia, ja leivotaan leiviksi tai sämpylöiksi. Annetaan nousta uudelleen, mutta ei niin kuin minä sen tein kun unohduin katsomaan leffaa ja leivät nousivat ja sitten laskivat… Voidellaan vedellä (tai siiraapivedellä, tai hunajavedellä, tai öljyllä), ja koristellaan tuoreella rosmariinilla. Paistetaan 220 asteessa n. 15-20 minuuttia, leipien koosta riippuen.

Markkinaleipä No II

  • 2 dl maitoa
  • 2 dl vettä (tai tee kokonaan maitoon)
  • 1 pussi kuivahiivaa
  • ripaus anista
  • 2 rkl hunajaa
  • ripaus suolaa
  • vehnäjauhoja
  • 1 omena
  • 1 päärynä
  • siirappia, kanelia, meleguettapippuria (grains of paradise), muita mausteita maun mukaan

Tee taikina kuten yllä, lisää nesteeseen anis, hunaja, jauhot ja hiiva, ja vaivaa taikinaksi. Pilko omena ja päärynä, laita kulhoon ja kaada päälle hieman siirappia. Sekoita varovasti, niin, että kuutiot saavat ohuen kerroksen päälleen. Lisää mausteet ja toista. Kauli kohonnut taikina ohueksi levyksi ja levitä hedelmät sille tasaisesti. Kääri rullalle, ja laita voideltuun vuokaan. Rullan voi myös hyvin paistaa ilman vuokaa. Laita 220-asteiseen uuniin 20-30 minuutiksi. Voitele halutessasi muutaman kerran paiston aikana sokeri- tai hunajavedellä.

Kuvitelkaa alla oleva leipä hieman vähemmän litteäksi 😉

Mainokset