Taas vaihtui vuosi ja pitää opetella kirjoittamaan ysi kasin sijaan. Keskiajan ruokakulttuuri jäi ikävän vähäiselle huomiolle joulunpyhien ja uudenvuoden aikana (joulupöydän perinteisiin tuli sitten perehdyttyä senkin edestä…), asia, joka kaipaa korjausta pikimmiten.

Käsitöitä sen sijaan innostuin tekemään aivan uudella innolla. Valmiina on tällä hetkellä kaksi coiffia, suurin piirtein näiden ohjeiden mukaan tehtynä. En tehnyt alareunaan nauhakujaa, vaan J:n opastuksella ja säilyneiden coiffien mukaan lenkit joista nyöri menee läpi. Molemmat tulevat mukaani Sydäntalven juhlaan, niitä saa hypistellä jos haluaa.

Muita blogeja häpeämättä mukaillen, tässä on ensi vuoden aikana tehtävät käsityöt. Noin niin kuin uuden vuoden lupauksena itselleni 🙂

– Uuden punaisen takin valmiiksi tekeminen. Siitä ei oikeasti puutu kuin helman kääntäminen, hakasten ja koukkujen kiinnittäminen ja koristelu. Hihat kaipaavat säätöä, mutta ovat kuitenkin ihan käyttökunnossa.

– Uusi paita. Tai itse asiassa kaksi uutta paitaa, leiriä varten. Toiseen hieman pompöösimpi kaulus, toiseen käy vaatimattomampi.

– Handelsgilletistä (R.I.P.) tilattujen kankaiden saattaminen vaatemuotoon. Tässä ja tässä ovat inspiraation lähteet. Lisäksi löysin tänään alennusmyynnistä parin metrin palan ruskeanpunaista villaa, josta tulee näppärästi hame.

– Vanhojen vaatteiden uudelleenmuokkaus. Vanha mekko meni puoliksi ja siitä saatu samettihame pitää viimeistellä, ja 1490-luvun saksalainen valmistumistaan edelleen odottava mekko saa hypätä seuraavalle vuosisadalle ja muuttua pitkäksi takiksi.

– Pair of bodies, tai korsetti. Ruoko luita varten on tilattu (ja toivottavasti tulee pian), kankaat pitää vielä hankkia. Sen jälkeen pitääkin sitten hankkia metritolkulla samettia ja silkkiä ja tehdä vuosien jälkeen hieman hienompi vaatekerta.

Ruokapuolella haluaisin kokeilla erilaisia tapoja saada ruoka säilymään. Kuivaus, suolaus ja jatkojalostus eri muodoissaan ovat jääneet luvattoman vähälle huomiolle.

Vuoden lopussa saa sitten nähdä kuinka paljon näistä tuli tehtyä 😉

Mainokset