The English bit can be found underneath the picture

To make a Caudel on Poached Eggs. Get finely chopped parsley – that has been sauteed in butter – water and verjuice, and boil these together. Set out your sops on platters, then your eggs, and your broth over top.

Scully, T. 1997. The Vivendier, A Fifteenth-Century French Cookery Manuscript. Prospect Books. Devon. 33.

Eli uppomunia tällä kertaa.

Voi verjuice sentään, tähän päivään mennessä en ole sitä omin silmin nähnyt, saati maistamaan päässyt. Verjuice on happamista hedelmistä puristettua mehua, jota käytettiin (ja käytetään edelleen, toim. huom.) ruoanlaitossa siinä missä nykyisin käytetään etikkaa tai viiniä. Kerran olen nähnyt sitä myytävän nettikaupassa, mutta en tietenkään viisaudessani laittanut osoitetta talteen. Ja ken tietää, kauppias olisi hyvinkin voinut olla joku Auervaaran hengenheimolainen, joka olisi vain lupaillut yksinäiselle kokille happamat mehut, ja lopulta vienyt rahat ja uskon ihmisiin. Joka tapauksessa, pitkän tarinan päätteeksi, korvasin verjuicen omenaviinietikalla.

Valmistukseen tarvitaan:

  • n. litra vettä
  • hieman tuoretta persiljaa, ja voita paistamiseen
  • 1-2 rkl etikkaa
  • niin monta kananmunaa kuin on nälkäisiä syöjiä (jos edellämainittuja on laumoittain, kannattaa toki varata isompi kattila ja enemmän vettä)
  • niin monta leipäviipaletta kuin on nälkäisiä syöjiä (resptin sops viittavat leipäviipaleisiin), paahdettuna tai ei, maun mukaan
  • suolaa

Pilko persilja ja paista sitä kevyesti voissa pannulla. Kiehauta vesi kattilassa, lisää etikka, suola ja persilja. Riko kananmuna kuppiin tai kauhaan, josta se on helppo kaataa kuumaan veteen, uhkarohkeat  tai kokeneet uppomunien tekijät voivat tietysti rikkoa munan suoraan kattilaan. Vinkki: ennen kananmunan laittamista veteen, sitä kannattaa hieman hämmentää. Veden liike auttaa munaa pysymään kasassa, samoin vettä ei kannata päästää kiehumaan aivan valtoimenaan. Keitä kananmunaa makusi mukaan. Kolmen-neljän minuutin keittämisen jälkeen keltuainen on vielä juoksevaa, suurin piirtein seitsemän minuutin kohdalla se on jo kypsynyt.

Aseta lautaselle leipäviipale (minä käytin ruisleipää, koska sitä sattui talossa olemaan. Rikkaille ja arvovieraille kokatessa käytetään tietysti vaaleaa leipää), muna ja lientä.

So, poached eggs was my wont this time.

To this day I have not been able to get my clammy hands on verjuice, although I remember seeing it being sold online. In my wisdom I never bookmarked the website, nor found out whether the shop was a respectable one. So for this recipe I substituted the verjuice with apple wine vinegar.

For thi dish you’ll need:

  • about a litre of water
  • some fresh parsley, and butter for frying
  • as many eggs as there are hungry people (obviously, if there is a multitude thereof, you’ll be better off with a larger pot and plenty more water 😉 )
  • as many slices of bread (sops) as there are hungry people
  • 1-2 tbs vinegar or verjuice
  • salt to taste

Chop the parsley and fry it gently on a frying pan. Let the water boil, add  salt, vinegar and the parsley. Break the egg into a small bowl or into a ladle, from where it’s easy to pour into the water without breaking it. Those with courage and/or experience can, of course, break the egg straight into the water. Just before adding the egg stir the water a bit; the movement wil help the egg hold together. Also, do not let the water boil wildly. Boil the egg as many minutes as you desire, after three or four minutes the yolk will sill be runny, at about seven minutes  it has set somewhat.

Set on a plate a (toasted) piece of bread, the egg and some broth. I used rye bread as it was what I had in the house, for richer and more influential people the choice is naturally white bread.

Mainokset